Vad är en radonduk och när behövs det?

En radonduk är ett byggnadsmaterial som används för att skydda byggnader mot radon, en radioaktiv gas som kan tränga upp från marken. Radon bildas naturligt när uran i marken bryts ner och kan utgöra en hälsorisk när det ansamlas i inomhusmiljöer, eftersom långvarig exponering för höga halter av radon kan öka risken för lungcancer. En radonduk fungerar som en barriär som förhindrar att radongasen tränger in i bostaden och är särskilt viktig vid nybyggnationer där marken bedöms ha höga radonhalter.

När behövs en radonduk?

Nybyggnation på radonriskområden
Radonduk används oftast vid nybyggnationer, särskilt på områden där marken har förhöjda halter av radon. En geoteknisk undersökning eller radonmätning kan visa om marken har höga radonvärden och därmed om en radonduk är nödvändig. Genom att installera en radonduk under husgrunden kan man förhindra att gasen tränger upp och in i byggnaden.

Vid renovering av äldre hus
Om du bor i ett äldre hus som står på radonförorenad mark och upptäcker höga radonhalter vid en mätning, kan det vara aktuellt att installera en radonduk i samband med större renoveringar, särskilt om du till exempel byter golv eller gör om källaren.

När andra radonskyddsåtgärder inte räcker
I vissa fall kan ventilation eller andra åtgärder mot radon inte vara tillräckliga för att sänka radonhalten. Då kan en radonduk tillsammans med ett radonsugsystem användas för att effektivt skydda bostaden mot gasen.

Sammanfattning

En radonduk är ett viktigt verktyg för att säkerställa ett hälsosamt inomhusklimat i områden med hög radonhalt, företaget Radonstop säljer både Radonduk och Radonduk med renoveringstapet. Det är särskilt nödvändigt vid nybyggnationer på radonförorenad mark, men kan även vara aktuellt vid större renoveringar eller om andra åtgärder mot radon inte är tillräckliga.

Similar Posts